tiistai 29. heinäkuuta 2014

Arki-illan pelastaja: samppanjaleipä

Musasuositus: Arjen juhlan taustamusaksi sopii hyvin Kupittaan biisi Kahden hengen juhlat. Tätä biisiä en valitettavasti löytänyt Spotifysta, joten se jääköön turkulaisten salaisuudeksi. Koska jazz toimii aina, skumppaleipää leipoessa voi kuunnella vaikka Soul Valpio Bandin Peten keittiössä -biisiä.

Viikonloppuna päädyin kokeilemaan olutleipää, koska maito ja hiiva oli loppu kaapista. Leivän rakenne oli yllättävänkin hyvä leivinjauheella leivotuksi, mutta en millään päässyt yli leivän maltaisesta jälkimausta.

Tänään päätin kokeilla samaista reseptiä skumpalla, jota oli jäänyt avattu pullo jääkaappiin. Ja sehän toimi. Leivän rakenne on erinomainen ja taustalla on miellyttävä skumpan makeus.

Ainekset
4 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä (tai 50 g sulatettua margariinia)
3,5 dl skumppaa (tai tölkillinen olutta)

Ohjeet
1. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
2. Lisää öljy.
3. Tee taikinan keskelle syvennys ja kaada siihen skumppa. Sekoita nopeasti taikinaksi.
4. Alusta taikinasta pitkulainen leipä ja laita se voideltuun vuokaan. 
5. Tee veitsellä viilto leivän pintaan ja voitele pinta vedellä. Ripottele halutessasi pinnalle merisuolaa.
6. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia ja sitten vielä toiset 30 minuuttia 175 asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti