Musasuositus: Italialaiseen tunnelmaan pääsee aina kuuntelemalla Giorgian tunnelmallisia balladeja. Tässä yksi parhaista: Di sole e d'azzuro. Ja mukana voi tietty laulaa, vaikka onkin keittiössä eikä suihkussa.
Tänään sain Facebookissa kaverilta kyselyn hyvästä ja helposta risottoreseptistä, joten päätin heti kokkailla risotto milanesea eli sahramirisottoa. Tämä ruokalaji onnistuu, kunhan kaapista löytyy risottoriisiä ja sahramia.
Tunnen paremmin eteläitalialaisen cucinan, mutta Pohjois-Italian herkutkin saavat veden kielelle. Yksi parhaista pohjoisen herkuista on risotto eli /riso:tto/ monine variaatioineen. Ja kuten yleensä italialaisessa keittiössä, tämäkin ruokalaji valmistetaan vain muutamasta hyvästä raaka-aineesta: tarvitset vain risottoriisiä, sahramia, sipulia, valkoviiniä ja parmesaania. Risoton valmistus kestää, mutta sen pehmeä halaus on ah niin ihana.
Ainekset (4 hengelle)
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
250 g (n. 3 dl) risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl valkoviiniä (skumppakin käy)
1 l kiehuvaa kasvislientä
25 g voita
1 dl (n. 75 g) raastettua parmesaania
sahramia
suolaa
Ohjeet
1. Paloittele sipuli ja kuullota öljyssä laakealla pannulla.
2. Lisää riisi ja sahrami ja sekoita.
3. Lisää viini ja keitä, kunnes viini on haihtunut. Viinin voi korvata kasvisliemellä.
4. Lisää lientä pikku hiljaa kauha kerrallaan ja keitä 15 - 18 minuuttia alhaisella lämmöllä, kunnes riisi on kypsää. Muista jättää riisiin kuitenkin purutuntumaa eli keitä siihen asti kunnes riisi on al dente. Kannattaa panostaa hyvään kasvisliemeen, sillä risoton maukkaus muodostuu suurimmaksi osaksi siitä.
5. Sammuta liesi ja lisää voi sekä raastettu parmesaani. Parmesaanin voi korvata jollain muulla kovalla juustolla, esimerkiksi grada padanolla.
6. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa heti.
Vinkki: Jos haluat lisätä risottoon muita makuja, jätä sahrami pois alkuvaiheessa ja lisää kypsään risottoon esimerkiksi keitettyä parsaa ennen parmesaanin ja voin lisäämistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti