sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Peruna-kukkakaalisoppaa ja puolukka-pähkinäleipää

Musasuositus: Kotona himmailuun ja kokkailuun kuuluu ehdottomasti jazz ja funk. Northern Governorsin biisissä Hela huti rytmi linkuttaa kuin ontuva kameli, mutta homma toimii.

Kesäloma lähestyy loppuaan ja viimeisen vapaan viikonlopun vietin tietysti kokkailen ja leipoen. Uuden Kenwoodin monitoimikoneen saavuttua perheeseemme olen innostunut sosekeitoista ja ajattelin kokeilla, miten peruna ja kukkakaali toimivat yhteen. Ja nehän toimii. 

En osaa oikein syödä keittoa ilman leipää ja muistin, että pakastimessa on vähän puolukkaa. Leivon yleensä vain makeaa, ja leivän ja sämpyköiden suhteen on ollut aina hieman epäonnea. Tällä kertaa kohotus kuitenkin onnistui ja leivästä tuli sekä hyvännäköistä että aivan mahtavan makuista. 

 

Peruna-kukkakaalikeitto (8 - 10 hengelle)

Ainekset
8 keskikokoista perunaa
1 kukkakaali
4 tuoretta sipulia varsineen
2 l vettä
3 kasvisliemikuutiota
(2 pientä sipulikuutiota, itselläni oli Unkarista ostettuja) 
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
1. Pese ja pilko sipulit suurehkoiksi lohkoiksi. Kuullota hetki öljyssä.
2. Lisää kattilaan vesi.
3. Pese ja kuori perunat ja leikkaa ne suuriksi lohkoiksi.  Lisää ne kattilaan, kun vesi kiehuu.
4. Pese ja paloittele kukkakaali. Lisää kattilaan. (Pakastettu kukkakaali käy myös.)
5. Keitä noin 15 - 20 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
6. Mausta suolalla ja pippurilla.
7. Soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella ja tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.

 

Puolukka-pähkinäleipä (2 kpl)

Ainekset
4 dl karpalomehua
25 g hiivaa (tai 11 g kuivahiivaa)
1,5 dl tummaa siirappia
1 tl ruokosokeria
1 tl suolaa
200 g pakastepuolukoita (sulatettuna)
100 g erilaisia pähkinöitä rouhittuna
4 dl sämpyläjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Ohjeet
1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi (tai hieman kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa). Liuota siihen hiiva.
2. Rouhi pähkinät.
3. Alusta kaikki aineet taikinaksi monitoimikoneessa, puuhaarukalla tai käsin.
4. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan.
5. Paista 175 asteessa 30 - 40 minuuttia.
6. Anna jäähtyä ilman liinaa, jotta kuori säilyy rapeana.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti