maanantai 30. kesäkuuta 2014

Mansikkainen raparperi-rahkapiirakka

Pitkä kuuma kesä. Mansikkapellolla Kustavissa. Sellaisia olivat lapsuuteni kesät. Mieheni vanhemmilla on (aikoinaan Suomen suurin) raparperipelto Turussa. Raparperin ja mansikan suloinen liitto toimii erinomaisesti, varsinkin pehmeän rahkan höystämänä.

Musasuositus: Kesän painostaviin mansikka- ja raparperipeltojen tunnelmiin pääsee kuuntelemalla Twin Peaks: Fire walk with me -soundtrackiä. Painostavan kuumina kesäpäivinä kehiteltiin serkkujen kanssa omaa "Strawberry walk with me" -leffaa.


Taikina
6 dl vehnäjauhoja
2 dl (ruoko)sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
1,5 tl vaniljasokeria
150 g voita
1 muna
1 dl piimää

Raparperi-mansikkatäyte
Noin 250 g mansikoita
2 isoa raparperinvartta
ripaus sokeria
hieman jauhoja sitomaan kosteutta, jos käytät pakastemarjoja

Rahkatäyte
1 dl sokeria
500 g maitorahkaa
1 muna
1,5 tl vaniljasokeria
hieman sitruunamehua

Ohjeet
1. Sekoita pohjan kuivat aineet.
2. Sulata voi ja sekoita se jauhoseokseen.
3. Jaa taikina kahtia ja lisää toiseen osaan muna ja piimä.
4. Kaada tämä taikina noin puolen uunipellin kokoiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.
5. Pilko mansikat ja raparperit ja levitä ne vuokaan taikinan päälle. (Reseptiin käyvät myös muut hedelmät tai
marjat, esimerkiksi omenat.)
6. Sekoita täytteen aineet ja levitä raparperien ja mansikoiden päälle.
7. Murenna lopuksi toinen puoli taikinasta täytteen päälle.
8. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
9. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti