keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Nimipäiväkakku: amerikkalainen mansikka-raparperipiirakka


Musasuositus: Piirakkaa tehdessä soi aina päässä Millions of peaches, peaches for me. Niinpä tällä kertaa keittiössä soi Peaches. Lapsena vietin nimipäivää aina Kustavissa, jossa vierailimme isovanhempien luona heinäkuussa. Suurin osa ajasta kului mansikkapellolla. Oman ja kaimatädin nimpparien kunniaksi oli aina tarjolla mansikkakakku. Koska mansikkasesonki on heinäkuussa kuumimmillaan, ei kukaan ehtinyt leipomaan, vaan yleensä täytettiin valmis torttupohja kermavaahdolla, mansikoilla ja pyörösuklaalla. Hyvää oli!  

Vanhemmat on sattumalta käymässä täällä etelässä ja tulevat kylään nimpparin kunniaksi. Tarjolla on tällä kertaa amerikkalaistyylistä mansikka-raparperipiirakkaa. Amerikkalaisen piirakasta tekee täytteen päälle levitettävä taikinakansi. Suomalaisissa piirakoissa täyte jää yleensä päällimmäiseksi. Parhaalta piirakka maistuu kuumana päivänä hampaita vihlovan kylmän jäätelön kanssa.                        

Ainekset
Pohja 
4 dl vehnäjauhoja
175 g margariinia
2 rkl sokeria
1 dl kylmää vettä

Täyte
3 raparperin vartta
500 g mansikoita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 rkl sitruunamehua
1,5 rkl perunajauhoja
25 margariinia
Voiteluun
1 keltuainen
vettä

Ohjeet
1. Sekoita kylmä, paloiteltu margariini jauhoihin.
2. Lisää sokeri.
3. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
4. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunti.

5. Paloittele raparperit ja mansikat.
6. Lisää perunajauhot ja sokeri ja sekoita.
7. Kauli puolet taikinasta piirakan alaosaksi ja aseta noin 33 cm vuokaan.
8. Lisää täyte vuokaan.
9. Lisää täytteen päälle pieniä margariininokareita.
10. Kauli toinen puoli taikinasta ja aseta täytteen päälle.
11. Leikkaa reunoista ylimääräinen taikina pois ja kääntele reunat.
12. Voitele piirakka keltuais-vesi-seoksella ja leikkaa koristeviivat taikinaan.
13. Paista noin 35 minuuttia 200 asteessa.
14. Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti