sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Lussekatter eli ruotsalaiset sahramipullat

Musasuositus: Sahramipullia syödään Ruotsissa erityisesti Lucian päivänä ja muutenkin joulun aikaan. Taustamusiikiksi sopiikin vanha tuttu Sankta Lucia, tällä kertaa The Real Groupin esittämänä.

Kotona pohjoisessa syötiin aina joulunaikaan sahramipullia. Vaikka en olekaan pullahirmu, näistä iloisen keltaisista rusinapullista innostun aina.

Ainekset
2 dl kermaa
3 dl kevyt- tai rasvatonta maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 tl sahramia
2 tl kardemummaa
2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
15 dl vehnäjauhoja
200 sulatettua voita

kananmuna voiteluun

Ohjeet
1. Lämmitä maito ja kerma kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
2. Vatkaa joukkoon munat ja lisää sitten taikinaan muut ainekset.
3. Alusta taikina pehmeäksi ja anna sen kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla.
4. Jaa taikina kahtia ja vaivaa taikinasta ilmakuplat.
5. Leikkaa taikina noin 25 pieneksi palaksi ja pyörittele niistä noin sentin paksuisia pötköjä.
6. Muovaa pötköistä perinteisiä lucia-pullia, esimerkiksi ässiä, pukin päitä tai Hannun vaakunoita.
7. Kohota pullat pellillä.
8. Voitele kananmunalla ja koristele rusinoille.
9. Paista uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia.
10. Siivilöi pullille tomusokeria juuri ennen tarjoilua.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti