tiistai 23. joulukuuta 2014

Italialainen joulukakku: Panettone

Musasuositus: Joulutunnelmiin vie yksi Italian suosituimmista nykylaulajista Andrea Bocelli ikivihreällä joululaululla White Christmas / Bianco natale.

Suosikki italialainen jouluruokani on panettone, sokeroiduilla hedelmillä ja rusinoilla maustettu korkea kakku, jota italialaiset nauttivat joulun alla aamupalaksi, dipaten sitä teehen tai kahviin. Tämän leipomisen jälkeen arvostan kakkua vielä enemmän, sillä kakun tekeminen alusta loppuun vie kokonaisen vuorokauden. Mutta niin hyvää se on, että kyllä sitä kerran vuodessa käyttää koko päivän yhden kakun leipomiseen!

Ainekset
Juuri
40 g (noin 0,5 dl) vettä
15 g hiivaa
80 g (noin 1,25 dl) vehnäjauhoja

1. taikina
juuri
260 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
70 g voita
70 g (n. 1 dl) sokeria
2 kananmunankeltuaista
170 g (1,7 dl) vettä

2. taikina
1. taikina
60 g (n. 1 dl) vehnäjauhoja
20 g sulatettua voita
20 g (n. 0,25 dl) sokeria
10 g (1 rkl) hunajaa
2 kananmunanvalkuaista
3 g (ripaus) suolaa
150 g rusinoita
100 g sukaatteja
100 g appelsiininkuorenpaloja
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl appelsiinimehua

Ohjeet
Juuri
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää ensin puolet jauhoista ja alusta ne hiiva-vesiseokseen.
3. Lisää loput jauhot ja alusta juuri kiinteäksi.
4. Nostata lämpimässä, vedottomassa paikassa (esim. uunissa) kannen alla 2 - 3 tuntia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

1. taikina
5. Lisää kädenlämpöinen vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
6. Alusta jauhot taikinaan vähitellen.
7. Lisää keltuaiset ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
8. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut taikinaan.
9. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja sekoita kunnes taikina on tasainen.
10. Lisää tarvittaessa jauhoja niin, että taikina irtoaa käsistä.
11. Nostata lämpimässä, vedottomassa paikassa kannen alla 2 - 3 tuntia, kunnes taikina on kolminkertaistunut.

2. taikina
12. Lisää taikinaan jauhot sekä hunaja ja alusta tasaiseksi.
13. Lisää suola ja sokeri ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
14. Lisää keltuaiset ja appelsiinimehu ja sekoita.
15. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi ja sekoita.
16. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä.
17. Sekoita hedelmät taikinaan ja alusta se tasaiseksi.
18. Nostata lämpimässä, vedottomassa paikassa kannen alla noin 45 minuuttia.
19. Vaivaa taikinaa muutaman kerran ja muotoile taikinasta pallo.
20. Laita pallo panettonepaperivuokaan tai pyöreäpohjaiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Taikinan tulisi yltää noin kolmasosaan vuoasta.
21. Anna nousta 3 - 4 tuntia, kunnes taikina yltää melkein vuoan reunaan.
22. Leikkaa taikinaan ristikkäiset viillot ja voitele sulatetulla voilla.
23. Kohota vielä hetki sillä aikaa, kun uuni lämpenee.
24. Paista ensin 5 minuuttia 190 asteessa.
25. Alenna lämpö 180 asteeseen ja pidä uunin ovea hetki auki.
26. Paista vielä 40 minuuttia. Peitä panettone
foliolla, jos kuori ruskistuu liikaa.
27. Jäähdytä noin 12 tuntia ylösalaisin suuressa kulhossa tai kattilassa. Apuna voit käyttää pitkiä grillaustikkuja, jotka laitetaan läpi panettonen pohjasta.

Kakku säilyy hyvänä pitkään huoneenlämmössä ja kestää myös erittäin hyvin pakastamisen. Nauti teehen tai kahviin dipattuna.

Resepti on muokattu VivaLaFocaccian italiankielisestä ohjeesta, alkuperäinen videoresepti löytyy täältä.
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti